Samita ASBL

Ajahn Brahm

IMG_4472

Ajahn Brahmavamso Mahathera (beter bekend als Ajahn Brahm) werd op 7 Augustus 1951 geboren als Peter Betts in Londen. Hij is afkomstig uit een arbeidersgezin en kreeg in de late jaren zestig een studiebeurs om theoretische fysica te studeren aan Cambridge University. In Cambridge werd hij lid van de boeddhistische vereniging van de universiteit en een paar weken later, toen hij achttien jaar was, zag hij voor het eerst een monnik. Op dat moment wist hij al dat hij later een monnik zou willen worden. Na zijn studies in Cambridge gaf hij gedurende een jaar les in een school. Daarna reisde hij naar Thailand om als monnik gewijd te worden en om met de eerbiedwaardige Ajahn Chah Bodhinyana Mahathera de dhamma te beoefenen.

Tijdens zijn eerste jaren als novice-monnik werd hem gevraagd om een Engelstalige gids van de boeddhistische kloosterregels – de vinaya – samen te stellen. Deze gids zou later de basis vormen voor de kloosterregels van vele Theravadakloosters in de westerse wereld.

Nadat Ajahn Brahm negen jaar als monnik had geleefd, werd hij door Ajahn Chah in 1983 naar Perth gestuurd.

Ajahn Brahm heeft veel moeite gedaan om het Dhammasara Nuns’ Monastery in Gidgegannup in de noordoostelijke heuvels van Perth om te vormen tot een volledig onafhankelijk klooster voor nonnen. In oktober 2009 zorgde hij ervoor dat nonnenordinatie in dit klooster mogelijk werd. Wegens deze onbaatzuchtige actie, die vrouwen een authentieke weg naar het heilige leven bood, werd hij door fundamentalistische monniken van zijn originele oefen-sangha geëxcommuniceerd. Sindsdien zijn grote delen van de internationale boeddhistische gemeenschap hier tegenin gegaan. Men is ook begonnen met campagnes om hem te steunen. Ajahn Brahm vervolgt ondertussen zijn leven als kampioen van de gendergelijkheid.

Voor meer informatie, boeken en voordrachten, ga naar https://bswa.org/teachers/ajahn-brahm/