Samita ASBL

Wie zijn wij?

Samita ASBL is gestart als lekenorganisatie, om de Sangha te ondersteunen in wat men in het boeddhisme “de vier benodigdheden” noemt: voedsel, onderdak, kleding en medicijnen. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van activiteiten waaronder fondswerving en ook door de organisatorische/financiële kant van deze benodigdheden te verzorgen, zoals het bouwen en het onderhoud van een klooster.

We organiseren op donatie gebaseerde retraites zodat mogelijkheden tot meditatie, deugd en wijsheid kunnen worden ontwikkeld voor de Sangha en zodat leken elkaar kunnen ontmoeten en de Dhamma kunnen delen. Zo vervullen wij volgens de Dhamma-Vinaya onze plicht om de onderwijzingen van de Boeddha levend te houden en deze te helpen groeien in het voordeel van alle levende wezens. Bevrijding is het doel van het boeddhistische pad en wij ondersteunen hierin graag. Als u graag de Sangha mee ondersteunt, dan vindt u op onze Donatie Pagina hierover meer informatie.

Lidmaatschap

Iedereen kan lid worden van Samita ASBL. Lidmaatschap is kosteloos. Gewone leden hebben geen stemrecht in de vereniging maar kunnen invloed uitoefenen op de te nemen beslissingen, door ideeën aan te brengen en suggesties te geven,  en door te helpen met het organiseren van evenementen. Een keer per jaar, meestal in januari, vindt de Algemene Vergadering plaats waar alle leden, actief en passief, worden op uitgenodigd. Wil je graag lid worden? Dat kan door dit lidmaatschap formulier in te vullen. Klik hier voor een kopie van de constitutie van Samita ASBL (in het Frans) of een samenvatting van de constitutie in het Engels.

De betekenis van het woord “Samita”

Het woord “Samita” heeft verschillende betekenissen in de Pali taal:

  1. bijeenkomen, samengesteld zijn – wij zijn samengekomen als groep om in deze traditie een gemeenschap (Sangha) te stichten in Europa.
  2. gelijkheid – we streven naar gelijkheid tussen monniken en nonnen, en mannelijke en vrouwelijke leken; de vierdelige gemeenschap/Sangha.
  3. rust, kalmeren – het kalmeren en tot rust brengen van de geest door meditatie.

Ons logo verwijst naar de waarden van dit woord en is een samenstelling van het universele symbool van gelijkheid en het Tao symbool van tot rust brengen van de geest door reflectie. Het logo heeft ook wat weg van het element water, dat vaak wordt gebruikt in vergelijkingen die door de Boeddha worden gemaakt in het Pali canon. Zo draagt dit logo de kwaliteiten in zich van zowel samenhang als kalmeren. Als water tot stilstand komt, bezinkt het en wordt het stil en zuiver, net zoals de geest tijdens meditatie.