Samita ASBL

Wie zijn wij?

Samita ASBL is gestart als lekenorganisatie, om de Sangha te ondersteunen in wat in het Boeddhisme “de vier benodigdheden” heet: voedsel, onderdak, kleding en medicijnen. Wij doen dat door middel van diverse activiteiten op gebied van fondswerving, en door middel van het op ons nemen van de organisatorische/financiële kant van deze benodigdheden, zoals het bouwen en het onderhoud van een klooster.

We organiseren op donatie gebaseerde retraites, om verdere mogelijkheden tot meditatie, deugd en wijsheid te kunnen ontwikkelen voor de Sangha, en om voor leken een gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten en de Dhamma te delen. Zo vervullen wij onze plicht volgens de Dhamma-Vinaya, om de onderwijzingen van de Boeddha levend te houden en te helpen deze te laten groeien, ten faveure van alle wezens.

Bevrijding is het doel van het Boeddhistische pad. Wij zijn er voor, om dit te fasciliteren en te ondersteunen.

Als u uit dankbaarheid de Sangha wenst te ondersteunen, dan zijn er verschillende manieren waarop u Samitha kan ondersteunen. U kunt onze Donatie Pagina voor meer informatie.

Lidmaatschap

Iedereen kan lid worden van Samita ASBL. Lidmaatschap is kosteloos. Gewone leden hebben geen stemrecht in de vereniging maar kunnen invloed uitoefenen op de te nemen beslissingen, door ideëen aan te dragen en suggesties te doen,  en door te helpen met het organiseren van evenementen. Een keer per jaar, meestal in januari, heeft de Algemene Vergadering plaats waar alle leden, actief en passief, worden uitgenodigd. Wil je lid worden? Dat kan door dit lidmaatschap formulier in te vullen. Klik hier voor een kopie van de constitutie van Samita ASBL (in het Frans) of een samenvatting van de constitutie in het Engels.

De betekenis van het woord “Samita”

Het woord “Samita” heeft verschillende betekenissen in de Pali taal:

  1. bijeen komen, samengesteld – we zijn samengekomen als groep om een gemeenschap (Sangha) te stichten in deze traditie in Europa.
  2. gelijkheid – we streven naar gelijkheid tussen monniken en nonnen, mannelijke en vrouwelijke leken , de vierdelige Gemeenschap/Sangha.
  3. rust, kalmeren – het kalmeren en tot rust brengen van de geest door meditatie.

Ons logo verwijst naar de waarden van dit woord en is een samenstelling van het universele symbool van gelijkheid en het Tao symbool van tot rust brengen van de geest door reflectie. Het logo heeft ook wat weg van het element water, dat vaak wordt gebruikt  in de Pali canon in vergelijkingen door de Boeddha. Het heeft de kwaliteit van zowel samenhang als kalmeren. Als water tot stilstand komt, bezinkt het en wordt het stil en zuiver, net zoals de geest tijdens meditatie.