Samita ASBL

Geef een non te eten !

Ajahn Brahm merkte eens op dat “het onderhouden van” een monnik of non veel goedkoper is dan het onderhouden van een hond. Het is misschien een beetje twijfelachtig of dit echt waar is, maar kloosterlingen proberen inderdaad met weinig rond te komen.
Kloosterlingen leven op basis van gedoneerde voeding/maaltijden, gewaden, woonplaats en medicatie, gegeven door bereidwillige donoren.
Alleen het voedsel is iets dat op een dagelijkse basis nodig is omdat het voor een kloosterling niet toegestaan is om het ’s nachts op te slaan voor de volgende dag. Dāna, ook wel aalmoes genoemd, is als het geven van leven en gezondheid aan een monnik of non. Als zodanig is de verdienste, die men krijgt door het geven van Dāna ook de gave van een lang leven en gezondheid. Het helpt om een geest van vrijgevigheid en vreugde te kultiveren.

In traditionele boeddhistische landen, zie je monniken (en soms ook nonnen) elke morgen op Piṇḍapāta (aalmoezenronde) gaan. Het is een genot om te zien hoe zelfs kleine kinderen een kleine lepel met rijst in de kom doen van een passerende monnik. Zij doen dit met zoveel plezier, dat het gemakkelijk is om te zien hoe deze kleine daad van dagelijkse vriendelijkheid de geest kultiveert.
In westerse landen is het echter niet altijd mogelijk om op almoezenronde te gaan omdat we hier niet zijn opgegroeid met deze cultuur van het geven van aalmoezen. Dus tenzij er een stad in de buurt is waar er enkele Aziatische restaurants zijn, is het vaak niet mogelijk om op Piṇḍapāta te gaan, tenzij iemand de monnik of non naar die dichtstbijzijnde stad rijdt.
Leken komen soms Dāna naar het klooster brengen. Maar natuurlijk moeten de meeste mensen werken, en moeten ze van ver komen, zodat ze alleen maar in het weekend kunnen komen.

Nonnen op aalmoezenronde in Sydney

In Santi Forest Monastery in Australië belden mensen soms naar de plaatselijke pizzeria of het Chineese restaurant in het nabijgelegen dorp als ze niet in staat waren om zelf te komen, of als ze Dāna wilden geven op een speciale dag, zoals de sterfdag van een geliefd familielid. Het restaurant kwam dan de bestelling net op tijd voor de lunch afleveren. Misschien is dit ook iets wat we hier in België kunnen organiseren als ons nieuw klooster operationeel is.

In de tussentijd, als u Ayya Vimalā wilt helpen ondersteunen door het doneren van een maaltijd voor een dag, dan kan dat voor slechts 5 euro. De leken, die haar helpen, zullen dan met plezier deze middelen gebruiken om te gaan winkelen om een maaltijd te bereiden.
U kunt de PayPal-knop hieronder of de bankgegevens aan de rechterkant gebruiken.

[paypal-donation]

Als u een maaltijd hebt gedoneerd en graag de verdienste van deze Dāna wilt wijden aan een speciaal iemand, kunt u contact met ons opnemen en een bericht achterlaten met uw naam en de naam van de persoon aan wie u de toewijding wilt doen. Ayya Vimalā zal dan de verdienste van de Dāna wijden met de traditionele Boeddhistische chants als de maaltijd wordt aangeboden.

Als iedereen eens wist, zei de grote wijze,
dat de vrucht van het delen met anderen,
leidt naar het opgeven van gierigheid
en het vinden van rust en helderheid van geest.

Geschenken gegeven aan de edele als het betaamt,
biedt grote vruchten, afhankelijk van het geschenk.
Wie  voedsel geeft aan degenen die het verdienen,
zal naar de hemel gaan na de dood.

En eenmaal in de hemel,
verheugen zij zich over alles wat mooi is.
Dat zijn de vruchten van het delen met anderen.
Dit kan royaal genieten.

Itivuttaka 26

img_1275