Samita ASBL

Dhamma weekend in Antwerpen

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2016 was Ayya Vimala te gast in het Ehipassiko Boeddhistisch Centrum in Deurne-Zuid nabij Antwerpen.

De vrijdagavond gaf Ayya een Dhamma voordracht gebaseerd op de documentaire “The Buddha’s Forgotten Nuns” van filmmaakster Wiriya (de documentaire kunt u vinden op onze video pagina). De documentaire laat zien hoe moeilijk de situatie van Boeddhistische nonnen vandaag de dag is. Na afloop was er een discussie over het leven van nonnen, over de genderongelijkheid in het verschillende Boeddhistische tradities, the regels van kloosterlingen, enz.

Zaterdag was er een 1-daagse meditatie-dag, geleid door Ayya Vimala en Paul Van hooydonck, de grondlegger en meditatie-leraar van Ehipassiko. De meditatie-ruimte was vol met geinteresseerden, die de dag in stilte doorbrachten en de meditatie-instructies van de leraren volgden. Tussen de zit-meditaties door gingen mensen naar het nabijgelegen park voor de loopmeditatie.

Deurne-Zuid is een klein plaatsje nabij Antwerpen. We waren te gast bij twee vriendelijke leden van Ehipassiko in het schilderachtige nabijgelegen Berchem.

Hoewel Ehipassiko gelocaliseerd is in een eenvoudige lokatie met eenvoudige faciliteiten, behoud het een sfeer van vriendelijkheid en vrede en trekt vele mensen aan, die the leer van de Boeddha willen leren kennen en hun geest willen oefenen door meditatie.

Een paar indrukken: