Samita ASBL

Het vieren van de opening van het Tilorienklooster

Op 28 oktober 2018 hielden we een Open Dag in het Tilorienklooster. Dit was ook de officiële openingsceremonie van het klooster.

Toen de Boeddhistische Unie België (BUB) ons vorig jaar vroeg om te participeren in haar project om een Open Dag te organiseren in alle Boeddhistische organisaties in België, hadden we geen idee hoever het bouwproject dan al zou gevorderd zijn. Toch moesten we al in januari een programma inzenden. Dus we hoopten allemaal dat het bouwen zich al in een stadium zou bevinden, waarin we bezoekers konden ontvangen zonder hen aan te veel gevaren bloot te stellen.

Tijdens de laatste weken voor de datum bereikten we nog enkele cruciale vorderingen: we hebben een trap geïnstalleerd op de plaats waar voordien een ladder stond. We konden de tijdelijke keuken van de kelder naar het gelijkvloers, de plaats van zijn uiteindelijke bestemming, verplaatsen. We installeerden ook ons toilet, zodat mensen dit doorspoeltoilet konden gebruiken in het huis in plaats van het composttoilet buiten in de tuin.

Maar er zijn nog steeds heel wat zaken niet afgewerkt. Dit konden de bezoekers van het evenement duidelijk zien. Toch moesten we onze Open Dag niet last minute annuleren.

De datum voor het evenement was niet door ons gekozen, maar door de BUB. Daarom was het een toeval dat het toen net Kathina dag was, de dag aan het einde van de regenretraite, waarop leken — al sinds de tijd van de Boeddha — naar de kloosters komen om kledij en andere benodigdheden aan de kloosterlingen te geven. Hoe konden we een betere datum vinden om voor het eerst officieel bezoekers te ontvangen!

We waren in het bijzonder verheugd om een andere kloosterling te ontvangen, met name Ayya Dhammadipa, een Duitse non die in Sri Lanka woont. Ze was in Europa op bezoek en hoorde enkele dagen eerder over ons evenement.

Sommige bezoekers waren al voor enige tijd vrienden en kwamen naar Tilorien vanuit het buitenland: vanuit Duitsland, zelfs zover als Berlijn, en vanuit London. Anderen die dichterbij woonden hoorden over ons en grepen de kans om de kloosterlingen en de ondersteuners van het klooster te leren kennen. Samen waren we met ongeveer twintig mensen — net genoeg om de Dhammahal te vullen zonder het te druk te maken.

Toen de datum dichterbij kwam, besloot de Sangha dat het nu tijd was voor het klooster om officieel in functie te treden. Eén van de kloosterlingen was al in het klooster getrokken aan het einde van september en de Dhammahal was afgewerkt. De voorwaarden zijn er dus om een regelmatig, dagelijks kloosterschema op te stellen en Dhamma-activiteiten voor het publiek aan te bieden. En op die manier werd de Open Dag ook de openingsdag van het Tilorienklooster!

Moge Tilorien een plaats zijn waar de Dhamma kan floreren, waar mensen, zowel kloosterlingen en leken, hun geest kunnen ontwikkelen volgens de leer van de Boeddha en een toevluchtsoord voor velen worden!

Visitors arriving
« of 21 »

Ayya Kathrins gesprek over het bouwen van Tilorien, beginnend met een videobericht van onze Spirituele Adviseur, Bhante Sujato, en andere kloosterlingen in Bodhinyana Monastery in Western Australia: