Samita ASBL

Kathina viering 2019

We hebben het genoegen u uit te nodigen om de Kathina-seizoen aalmoesdag met ons te vieren in het Tilorien-klooster op zaterdag 19 oktober 2019.

Een Kathina-ceremonie is een heel speciale gelegenheid om als boeddhistische gemeenschap samen te komen om de Dhamma te delen en ons aan het Drievoudige Juweel te herinneren. Het is gericht op het vieren van de wederzijds ondersteunende relatie tussen kloosters en leken, en het cultiveren van vreugde door vrijgevigheid.

Het woord ‘kathina‘ verwijst naar een soort houten frame dat werd gebruikt om gewaden te maken in de tijd van de Boeddha, en dat nog steeds in sommige kloosters wordt gebruikt. De maand na Vassa (regen-retraite voor de kloosterlingen) wordt het Kathina-seizoen genoemd. Dit is een periode waarin kloosterlingen hun gewaden repareren en naaien, en traditioneel bood de lekengemeenschap gewaden aan voor dit doel.

In overeenstemming met de kloostercode (Vinaya) vereist een volledige Kathina-ceremonie dat vijf of meer volledig geordende kloosters aanwezig zijn in het klooster tijdens Vassa. Onze kleinere Kathina-seizoens-aalmoesdag is echter een prachtige manier voor onze jonge gemeenschap om het einde van Vassa te markeren en een vergelijkbare gelegenheid te geven waarop mensen hun dankbaarheid kunnen uiten voor de spirituele ondersteuning die de Sangha biedt, door het verstrekken van vereisten en andere ondersteuning voor het klooster.

Het programma voor de dag is als volgt:

11 am Dana (Lunch) en chanten. Breng s.v.p. een gerecht mee.
12.30 pm Kathina-processie
Aanbieden van het Kathina-gewaad gevolgd door Anumodana.
Upāsaka/Upāsika-ceremonie & het nemen van 5/8 regels
Dhamma voordracht door Ven. Vimala
4 pm Geleide groeps-meditatie
5 pm Einde

Als u wilt komen voor de ceremonie, maar te ver weg woont en wilt overnachten, laat het ons dan z.s.m. weten. Als er genoeg mensen geïnteresseerd zijn, kunnen we daarvoor een vakantiehuis in de buurt van het klooster huren. Als u liever uw eigen accommodatie huurt, kijk dan op onze bezoekerspagina voor meer informatie.