Samita ASBL

Oude woorden, huidige keuzes, toekomstige visies—retraite met Bhante Sujato 2019

Alle evenementen met Bhante Sujato in Europa

29 december 2019–8 januari 2020 in Huy, België

Bhante on rock

Oude woorden, huidige keuzes, toekomstige visies

Boeddhisten houden ervan om te praten over leven in het moment. Maar de realiteit is dat we een enorme traditie, inclusief oude schriften van de Boeddha zelf, erven. Een betekenisvol antwoord op de boeddhistische ideeën houdt rekening met de erfenis van het verleden bij het maken van keuzes over de toekomst. En net zoals de mensen in het verleden -de scheppers van onze traditie, beginnend met de Boeddha- keuzes maken die vandaag nog steeds invloed hebben op ons, zullen de keuzes die we nu maken, de toekomst van anderen, die op deze planeet na ons zullen leven, bepalen.

Is het mogelijk dat we, lerend van de wijsheid van de erfenis van de Boeddha, ons leven vandaag kunnen leven op een manier die de bedreigingen van de toekomst begrijpt.

Bhante Sujato, 2019

In meditatieretraites laat je de complexe buitenwereld los, om een machtige innerlijke vrede te bereiken. Meditatie is het pad naar een pure en krachtige geest. De ervaring hiervan, los van de wereld, kan uitzonderlijk gelukzalig en spiritueel belonend zijn. Afhankelijk van je praktijkniveau en je levensomstandigheden, kan er wat hard werk nodig zijn, vooral in het begin. Je zal leren dat enkel moeite niet genoeg is. De moeite moet behendig zijn. Vooral geduld en vriendelijkheid ten opzichte van jezelf is vereist, en dit kan enkel bereikt worden door regelmatige praktijk in de tijd.

Deze retraite werd ontwikkeld om extra praktische technieken te ontwikkelen en diepere inzichten te ontdekken, voortbouwend op je bestaande praktijk. Ervaring is niet noodzakelijk, maar eerdere oefening is toch sterk aanbevolen. Je kan een sterke focus op zitten en wandelmeditatie verwachten voor vele uren per dag, gedurende de hele retraite, enkel onderbroken door drie tot vier uur dagelijks onderricht, persoonlijke interviews en (vegetarische) maaltijden. Het grootste deel van de retraitetijd zal in afzondering en stilte doorgebracht worden, terwijl je focust op je innerlijke staten van zijn. We staan geen meditatiemethoden toe, die hoorbare geluiden en/of krachtige lichaamsbeweging bevatten, omdat deze de anderen storen. Alle deelnemers moeten zich houden aan de meditatievoorwaarden, die door de Boeddha geadviseerd werden en onderaan geschetst worden.

Gedurende de retraite, moet elke participant twee persoonlijke interviews met Bhante Sujato hebben, om de spirituele voortgang te bespreken.

De retraite zal in het Engels gehouden worden, met vertaling naar behoefte.

Klik hier voor meer informatie over Bhante Sujato.

Acht voorschriften

Dit is een acht-voorschriften-retraite. Iedereen die meedoet, wordt gevraagd om de volgende voorschriften te volgen voor de duur van de retraite:

1. Het niet doden van levende wezens
2. Het niet nemen van wat niet gegeven is
3. Het afzien van alle seksuele activiteit
4. Het afzien van onoprechte spraak
5. Het niet consumeren van bedwelmende middelen
6. Het niet eten na de middag
7. Het afzien van zingen, dansen, luisteren naar muziek en gebruiken van lichaamsversiering
8. Het afzien van slapen op een luxueus bed

On almsround

Nobele Stilte

Dit is een “Nobele Stilte”-retraite. Dit betekent dat alle deelnemers vriendelijk worden verzocht om de Nobele Stilte van het begin van de retraite tot de ochtend van de laatste volle dag na te komen. Dit is zowel in de publieke ruimten als de kamers van toepassing.

Nobele Stilte betekent niet spreken of eender welke non-verbale communicatie hebben, behalve natuurlijk in noodgevallen, interviews of gesprekstijden met de leraar. Nobele Stilte is niet alleen op spraak van toepassing, maar ook op alle signalen en geschreven notities en ook op extern contact via telefoon of internet.

Het doel van Nobele Stilte is de geest toe te staan uiterlijke afleidingen los te laten en om zoveel mogelijk te focussen op de innerlijke wereld. Het is ook nuttig om oogcontact met andere deelnemers te minimaliseren. Het op deze manier terughouden van de zintuigen is een essentiële basis voor het krachtige innerlijke werk, dat een meditatieretraite vergemakkelijkt.

De Nobele Stilte zal de deelnemers een maximaal voordeel van de meditatie geven en minimaliseert het storen van de anderen. Speel daarom alstublieft geen muziekinstrumenten, radio’s, mp3-spelers, etc.

Programma

castle_with_prayer_flags(Alle sessies zijn optioneel)

Zondag 29 december
17:00 – Aankomst en registratie
18:00 – Avondmaal
20:00 – Welkom, organisatie, introductie in de retraite, meditatie
21:30 – Meditatie (optioneel)

30 december-7 januari
6:00 – Chanting in de meditatiehal
6:10 – Zit- / wandelmeditatie
Dhamma_wheel7:00 – Ontbijt en werkperiode
9:00 – Meditatielessen en Vraag&Antwoord
10:00 – Zit- / wandelmeditatie
11:00 – Lunch
13.30 – Zit- / wandelmeditatie
15:00 – Interviews
17:00 – Middagthee en “geoorloofde voedingsmiddelen”
18:00 – Dhammagesprek met Bhante Sujato
20:00 – Zitmeditatie (optioneel)

Woensdag 8 januari
temple_at_night6:00 – Chanting in de meditatiehal
6:10 – Zit- / wandelmeditatie
7:00 – Ontbijt en werkperiode
(Nobele stilte eindigt na het ontbijt)
9:00 – Meditatielessen en Vraag&Antwoord
10:00 – Zit- / wandelmeditatie
11:00 – Lunch
12:00 – Einde en opruimen

Kosten

Deze retraite, inclusief accommodatie, voedsel en een bijdrage voor de leraar, wordt georganiseerd op basis van donatie. Alle kosten voor je accommodatie, maaltijden, etc. worden voor jou betaald met de vriendelijke donaties van eerdere deelnemers en andere schenkers, die anderen de mogelijkheid willen geven om de Dhamma te ervaren. Al het werk werd enkel op vrijwillige basis gedaan; niemand ontvangt een vergoeding.

Het is Bhante Sujato’s wens dat elk overschot aan donaties voor de helft naar SuttaCentral gaan en voor de helft naar Tilorien klooster.

De tabel hieronder toont de kosten voor de basisaccommodatie, de maaltijden en uitgaven, afhankelijk van het type accommodatie dat je kiest. Dit is exclusief donaties voor de lessen door Bhante Sujato. De kosten dekken ook de middagsnacks en dranken, de huur van de hal en de keukenfaciliteiten, reiskosten en accommodatie voor Bhante Sujato, etc. Elke deelnemer mag discreet en volgens de eigen middelen een bijdrage geven. Je kan dus ook bijdragen om de Dhamma verder te laten verspreiden.

Eenpersoonskamer met eigen badkamer 750 €
Eenpersoonskamer met gedeelde badkamer 610 €
Tweepersoonskamer met eigen badkamer, per persoon 580 €
Tweepersoonskamer met gedeelde badkamer, per persoon 510 €
Gedeelde kamer (4–8 personen), per persoon 400 €

We vragen een registratievergoeding van 100 euro bij het boeken. 50 euro hiervan wordt niet terugbetaald in geval van annulering. Als je moeite hebt met het betalen van de 100 euro registratievergoeding, contacteer ons dan alstublieft voor ons ondersteuningsfonds.

Om retraites op donatiebasis te kunnen organiseren heeft Samita een redelijke geldstroom nodig, zodat we van tevoren voor locaties kunnen betalen. Als je het overweegt om een kleine donatie te maken voor de retraite om ons onze verplichtingen te helpen voldoen, zal dit ten zeerste gewaardeerd worden. Je kan dit doen via onze bankrekening. Vermeld alstublieft uw naam en “Sujato retraite” als referentie. Je kan ook de PayPal “donatie”-knop gebruiken.

Ondersteuningsfonds

Als je graag andere deelnemers wil ondersteunen, die moeilijkheden hebben om de registratievergoeding te betalen, kan je een donatie maken met als referentie “ondersteuningsfonds Sujato retraite”.

danaRekening: Samita ASBL
Engreux 49G, 6663 Mabompré (Houffalize), Belgium
BIC: TRIOBEBB
IBAN: BE24 5230 8072 9438

Elke donatie helpt ons met het verspreiden van de Dhamma!

Registratie

Klik hier om door te gaan naar de registratie.

Locatie

De retraite vindt plaats in het Tibetaanse centrum Yeunten Ling, Promenade Saint-Jean L’agneau 4 , 4500 Huy, België (tussen Luik en Namen).

Dit is een oud kasteel, the origins waarvan de oorsprong teruggaat tot de zevende eeuw. De eerste persoon die hier woonde was Jean de Hermalle (of ‘de Tihange’), waar later naar werd verwezen als ‘Saint-Jean l’Agneau’ (‘Jan van het Lam’) door zijn zachtaardige karakter. Zo deed de ronde dat zelfs de kikkers stopten met kwaken om hem niet te stoten tijdens zijn meditatie!

Het centrum heeft meerdere malen de Dalai Lama ontvangen.

wheel_with_gazelles small_temple frog
Het meditatiecentrum biedt simpele accommodatie in verscheidene categorieën aan, zoals hierboven opgelijst.

Breng alstublieft het volgende mee:

double_room

  • Beddengoed of een slaapzak, en handdoeken. Een dekbed en lakens worden voorzien.
  • Enkel biologisch afbreekbare toiletartikelen.
  • Zaklamp en paraplu.

Route

YEUNTEN LING
Promenade Saint-Jean L’agneau 4
4500 Huy, België
+32 (0)85 27 11 88
yeunten.ling@tibinst.org
Google Maps

Je kan meer informatie vinden over hoe je er moet komen op hun website (scrol ver naar beneden!).

Contacteer ons alstublieft bij vragen.