Samita ASBL

Kathina in het klooster Tilorien

Het is een regenachtige herfstzaterdag in het dorpje Engreux in de Belgische Ardennen. De twee voornaamste stromen van  de rivier de Ourthe stromen hier samen “op het einde van de wereld”, zoals het dorp zich eeuwenlang heeft genoemd.

Vandaag slingert een vreemde processie zich langs de weg, die normaal vooral gebruikt wordt door wandelaars en fietsers: enkele mensen in bijzondere kleding lopen vooraan in een stille rij.  Zij worden gevolgd door anderen, die verschillende objectend dragen. De processie loopt drie keer rond een van de huizen, dat er niet heel anders uitziet dan de andere huizen in het dorp. Bij de ingang staat een bord met daarop “Tilorien klooster”.

Procession1Procession2Procession3Sinds Tilorien klooster een jaar gelden haar deuren opende, is het al goed geaccepteerd onder de lokale bevolking van Engreux. Van de 20 aanwezigen tijdens de viering van Kathina dit jaar, komen er 4 uit het dorp. De anderen komen uit de directe omgeving, weer anderen komen van zo ver als London. Diverse Duitse gasten komen uit Limburg, Keulen en Saarbrücken. De jongste bezoeker is minder dan een jaar oud.

Ayya Vimala is de initiatiefnemer van de bouw van dit klooster in België/Zuidwest Duitsland. Na een aantal jaar voorbereining werd er eind 2016 een stuk land gekocht. Eind 2017 is begonnen met de bouw van een klooster. Het heeft een keuken, badkamer, een meditatiezaal voor 20 mensen, eenklein kantoor ene twee gastenkamers. Het klosster opende offici”eel haar deuren in oktober 2018. Daarna is er nog een Kuti voor kloosterlingen gebouwd. Van de lokale overheid is toestemming verkregen voor de bouw van nog twee Kutis, waarvan de bouw waarschijnlijk in 2020 zal plaatsvinden.

Op de website van het klooster staat: ” Tilorien is een kloostergemeenschap die zich baseert op de vroeg Boeddhistische onderwijzingen. Onze waarden zijn gebaseerd op vriendelijkheid, gelijkheid, inclusivieteit en milieuvriendelijkheid. Wij bieden een plek waar Bhikkunis en andere vrouwelijke kloosterlingen voorrang hebben. Daarnaast ondersteunen wij LGBTIQ+ mensen, evenals andere ondervertegenwoordigde groepen, om zich te kunnen ontwikkelen in de Dhamma. Tilorien Verwelkomd iedereen die zoekt naar het be”eindigen van lijden en het cultiveren van geluk. Wij onderwijzen de Boeddha’s wijsheid en compassie, en bieden daarin ook retraites aan.”

Laat ons nu de processie het gebouw in volgen. Een smalle trap leid ons naar de meditatiezaal. Vandaag is deze vol. Voor de eerste keer in de korte geschiedenis van het klooster wordt de Kathina kleding aangeboden aan de Sangha.

Donating Kathina robe