Samita ASBL

Retraite met Bhante Sujato in Yeunten Ling, Huy (België), december 2019–januari 2020

We hadden een prachtige retraite met Bhante Sujato die plaatsvond in de mooie omgeving van het historische Château du fond l’Evêque, nu eigendom van het Tibetaanse Instituut Yeunten Ling.

Het thema van de retraite was: Oude woorden, huidige keuzes, toekomstvisies.

Boeddhisten houden ervan om te praten over leven in het moment. Maar de realiteit is dat we een enorme traditie, inclusief oude schriften van de Boeddha zelf, erven. Een betekenisvol antwoord op de boeddhistische ideeën houdt rekening met de erfenis van het verleden bij het maken van keuzes over de toekomst. En net zoals de mensen in het verleden -de scheppers van onze traditie, beginnend met de Boeddha- keuzes maken die vandaag nog steeds invloed hebben op ons, zullen de keuzes die we nu maken, de toekomst van anderen, die op deze planeet na ons zullen leven, bepalen.

Is het mogelijk dat we, lerend van de wijsheid van de erfenis van de Boeddha, ons leven vandaag kunnen leven op een manier die de bedreigingen van de toekomst begrijpt.