Samita ASBL

Klooster Tilorien

Het idee om een klooster op te richten is voor Samita al jaren een droom! En nu start een spannend proces van droom naar werkelijkheid!

Op 20 oktober 2016 werd er een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van een stuk land in een rustig, bosrijk gebied in de Belgische Ardennen nabij de Duitse en Luxemburgse grens. De basis voor de bouw van een klooster voor een nonnen-Sangha is hiermee gelegd.

Ayya Vimala (Bhikkhunī)  en Ayya Kathrin Vimalañāṇī (Sāmaṇerī) zullen de eerste nonnen zijn in het nieuwe klooster. Eén van de eerste Sangha beslissingen die zij hebben genomen is het kiezen van een naam voor het klooster: Tilorien. Dit betekent letterlijk “de Drie bekroond met lauweren”. De “Drie” (Pali: Ti) verwijst naar de Triple Gem, Boeddha, Dhamma en Sangha, een toevluchtsoord voor velen sinds 2600 jaar. “Bekroond door lauweren” (Wallon, oude taal van de regio waar het klooster zal worden opgericht: Lorien) betekent datgene dat het prachtigste en geweldigste is, datgene wat het meest respect verdient.

Zij die ons een beetje beter kennen, zullen vast begrijpen dat Lorien ook staat voor een magische, mystieke, spirituele reis. Lorien is een toevluchtsoord op het Pad en wordt bestuurd door de witte heks Galadriel, die volgens Bhante Sujato “Een icoon voor een bhikkhunī” is. Net als Kwan Yin – de beschermster van wat goed en rechtvaardig is – is Galadriel de belichaming van mededogen. Zij alleen is in staat om Māra (het kwade) rechtstreeks te bestrijden en er zegevierend uit te komen.

In deze steeds verdeelde wereld, wensen we dat Tilorien een toevluchtsoord van mededogen wordt.

 

De bouwgrond is het perceel D777a in het dorpje Engreux in de provincie Luxemburg met een oppervlakte van 1790 vierkante meter.

De grond is gelegen in een zeer rustige omgeving. Het perceel achteraan is landbouwgrond dat niet kan worden veranderd naar bouwkavels. Het ligt langs een doodlopende weg die eindigt in een bocht van de rivier de Ourthe. Er is ook een stroompje aan de achterkant van het land en de voorkant is visueel beschut van de weg door een aarden wal. Het dorp zelf is schilderachtig en rustig maar ligt toch vrij dicht bij de snelweg op ongeveer 20 minuten rijden naar Bastogne, ongeveer een uur tot de stad Luxemburg en een uur tot de stad Luik.

Alle faciliteiten zijn aanwezig met uitzondering van het afvalwatersysteem, een normaal gegeven in dit gebied. We moeten dus zelf een waterzuiveringssysteem installeren.

Het nieuwe klooster zal vrij klein zijn en wordt—zoals Ajahn Brahm het ziet— een gemeenschap van kluizenaars. De belangrijkste focus van het klooster zal gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, meditatie en het leven in gemeenschap volgens de Vinaya:  gedragsregels zoals die werden aanbevolen door de Boeddha zelf en uitgelegd worden door onze leraar Ajahn Brahm en onze spirituele adviseur Bhante Sujato. Het zal een plek zijn waar nonnen samen met leken de Dhamma-Vinaya kunnen beoefenen. In feite zal het klooster een soortgelijke set up hebben als het klooster Muttodaya in Duitsland.

De eerste fase van het project zal bestaan uit een ecologisch duurzaam laag-energiehuis van 60m2 en meerdere kuti’s; meditatiehuisjes voor nonnen. Het huis zal beschikken over drie slaapkamers, een douche, een toilet, een keuken en een Dāna-sālā . Tot op heden zijn er voldoende donaties ontvangen om de ruwbouw/basisstructuur te bouwen, alsook de waterzuivering en drie kuti’s. Voor de binnenafwerking alsook de buitenafwerking van het gebouw, moeten we wachten tot meer fondsen beschikbaar zijn. Toekomstige plannen bestaan uit de bouw van een gelijkaardig extra gebouw/annex met een meditatiezaal, twee extra kamers voor gasten en een kantoor.

De architect is  klaar met de officiële tekeningen/plannen voor het gebouw. Deze moeten nu door de lokale en vervolgens door de regionale dienst stedenbouw worden goedgekeurd. Wij zullen ten vroegste  de bouwvergunning  in mei 2017 ontvangen.
De volgende stap: een bouwfirma doet de grondwerken en werkt de ruwbouw af. Het gebouw heeft dan zijn uiteindelijke vorm met muren, ramen, deuren en een dak.
Dan volgen de aansluitingen op het net voor water en elektriciteit. De kosten van deze eerste werken worden gedragen door de hoofdsponsoren en diegenen die ons leningen hebben toegezegd. Maar de afwerking zoals loodgieterij, elektrische installatie, sanitaire voorzieningen, verfwerken en vloeren moeten nog door ons en vrijwilligers worden uitgevoerd. Er zijn reeds enkele aanmeldingen hiervoor om ons hierin te helpen.

Daarnaast zullen twee tot drie kuti’s worden gebouwd. Deze zullen ongeveer 4000-5000 euro per stuk kosten. Het zijn kleine, eenvoudige, houten gebouwen van circa 12m2 met voldoende isolatie, elektriciteit en eventueel een kleine kachel. Voor deze meditatiehuisjes zijn al voldoende giften ontvangen.

De eerste ontwikkelingsfase zal worden gefinancierd door de hoofdsponsor door de verkoop van zijn huis. Hij zal tijdens de bouw ter plaatse verblijven en het beheer van het gebouw en terrein  op zich nemen. Dit alles volgens een zogenaamd “recht van opstal” contract. Uiteraard zal naarmate er meer donaties beschikbaar komen en meer vrijwilligers zich aanmelden, het gehele project sneller voltooid zijn. Deze constructie heeft als bijkomend voordeel dat er altijd  een leek beschikbaar is voor alles wat kloosterlingen niet mogen doen zoals koken, autorijden en andere zaken en dit vooral in de beginfase.

Donaties voor dit project zijn van harte welkom. Deze zullen worden gebruikt voor de volgende stappen in het bouwproces uit te voeren, met name het betaalbaar maken van materialen voor het afwerken van de binnenkant van het gebouw,. De zijn:

  • vloeren, binnenmuren en deuren
  • verven
  • verwarming en zonnepanelen
  • loodgieterij
  • verlichting en elektrische bedrading
  • badkamer
  • keuken
  • meubelen
  • bomen en hagen (om het klooster meer privacy te geven)
  • oprijlaan

In aanvulling hierop kunnen we ook expertise gebruiken op verschillende vlakken zoals bij de aanleg van sanitair, verwarming en andere loodgieterswerk. Ook voor andere vormen van werk of Dana om het klooster verder af te werken zijn vrijwilligers erg welkom.

Voor donaties kunt u het rekeningnummer, vermeld aan de rechterkant, gebruiken of via PayPal iets storten. Elk bedrag, ongeacht de grootte er van, is van harte welkom.

[paypal-donation]

Als u geïnteresseerd bent om te helpen met dit uitdagende project, op welke manier dan ook, neem dan contact met ons op voor meer informatie.