Samita ASBL

Nonnen gaan op aalmoezentocht (Tudong)

Ayya Vimala, Ayya Viveka, Ayya Kathrin and Anagarika Sabbamitta gaan op tudong vanaf 1tot 14th mei 2017 in Belgie en Duitsland. Tijdens een Tudong, is er nooit een vaste route die wordt gevolgd maar eerder een bepaalde richting die wordt aangehouden.t We starten op 1 mei in Sankt Wendel in Saarland,Duitsland en wandelen dan richting de plek waar het Tilorien klooster is gelegen in Belgie.

Op Tudong gaan is een uitdaging!

‘Tudong’ is de Thaise vorm van dhutanga, wat letterlijk “afschudden” betekent.de praktijk die het loslaten benadrukt en het kan ook verwijzen naar de 13 dhutanga boetedoeningen of naar de woudmonniken die leven volgens deze  na te leven voorschriften,geheel of gedeeltelijk of ook naar de gewoonte om op deze manier rond te trekken gedurende enkele dagen,weken tot zelfs jaren.Dit met enkel een aalmoezenschaal die de volgende dingen bevat :een set reservekledij,enkele simpele dingen als een scheermes,naald&draad,lucifers,een kooppot en een  ‘glot’ – een grote paraplu met geintegred muskietennet die ook als tent kan dienen. De meeste dhutanga worden ondernomen door bhikkhus  (mannelijke monniken) uit de woudkloosters die ervaren en stabiel genoeg worden geacht en de vinaya dicipline goed kennen.Je moet het leven simpel houden tijdens zo’n tudong en vaak is daaraan  ook niet te ontsnappen .Eigenkennis is ook noodzakelijk wanneer je in ongekende situaties terechtkomt zoals het niet of moeilijk vinden van aalmoezen en eten,in periodes van ziekte,gedurende periodes van slecht weer enz..Komt daarnog bij dat je als buitenlander/staander vaak de taal en gewoontes van het land of de regio waar je bent niet machtig bent.Ook het gegeven dat je niet kan terugvallen op je leraar ,twijfels over jezelf en je beoefening en over je reinheid.  Ik kon heel duidelijk zien dat zo’n tocht  me daarover heel veel duIdelijk kon maken en me kon motiveren door te blijven gaan.Ook de gehele sfeer en beleving pasten uitstekend met de idealen en principes van eenvoud en loslaten,heel wat factoren die me er toe hebben gebracht het kloosterleven op te nemen.

Van Ajahn Sucitto’s blog over de eerste Tudong in Engeland in 1982

Notitie van Ayya Vimala op 20-04-2017: Er is iets veranderd in mijn plannen door het werk dat voor SuttaCentral Next moet worden uitgevoerd. Het is in de afgelopen maanden moeilijk geweest om genoeg tijd te vinden om te spenderen op de codering van het front-end en ik kan deze situatie niet veranderen tot eind juni. Daarom heb ik besloten om niet op de Tudong te gaan, maar om 2 weken een codering / meditatie-retraite te doen.

Echter, de Tudong zal doorgaan met Ayya Viveka, Ayya Kathrin en Anagarika Sabbamitta. Sabbamitta zal frequente updates op Facebook plaatsen met foto’s van de nonnen op Tudong zolang zij in Duitsland zijn. De foto’s van hun passage via Luxemburg / België worden later op de foto geplaatst.