Samita ASBL

Laatste nieuw over het klooster in Engreux

Twintig maanden geleden, in maart 2015, zijn we met slechts een handjevol mensen begonnen VZW Samita te stichten (eigenlijk, precies drie …). Ons uitgangspunt wisten we, maar tot waar het ons zou leiden was heel onzeker.

Het is ongelooflijk wat we tot nu toe hebben bereikt: Onze kleine vereniging groeide uit tot 35 leden en meer dan 250 nieuwsbrief-abonnees, die onze regelmatige updates volgen. Ook de raad van bestuur is uitgebreid, waardoor de administratie kan worden verdeeld over een paar extra schouders. We hebben grond gekocht voor een nieuw klooster en hopen volgend jaar (2017) met de bouw te beginnen. We hebben een website in 4 talen en een Facebook-pagina. En we hebben een aantal retraites georganiseerd met bekende monniken en nonnen. We prijzen ons erg gelukkig dat we ondersteund worden door een aantal sponsors en mensen, die ons leningen hebben gegeven, waardoor het mogelijk is om te beginnen met de eerste bouwfase van het feitelijke klooster.

Wat omvat die “eerste bouwfase”? We moeten daarover een beetje bescheiden blijven. Het zal een klein huis zijn met muren, een dak en de aansluitingen voor elektriciteit en water. Het binnenoppervlak is ongeveer 60 m2 (70 m2 inclusief wanden, die goed worden geïsoleerd). Dus dat is het. Onze kloostergemeenschap zal op zijn minst onder een dak kunnen kamperen.

Dan kan het eigenlijke werk beginnen!

Over een paar weken zullen we meer weten over de exacte kosten van de nieuwbouw. Wat de sponsors (en diegenen, die ons een lening hebben gegeven) hebben gedoneerd zal vermoedelijk net dekken wat nodig is voor de eerste bouwfase, zoals hierboven beschreven staat, maar niet meer. Om het interieur van het gebouw te voltooien, moeten we materialen kopen voor vloeren, binnenwanden, badkamer en keuken, sanitair en elektrische bedrading etc.

Voor buiten moeten we een oprit aanleggen, enkele bomen en hagen planten (ze nemen lange tijd om te groeien maar dat zal het klooster meer visuele bescherming geven). Voor de nonnen moeten we een aantal kutis bouwen. Op de lange termijn zijn we van plan een tweede huis (blok C, niet weergegeven) te bouwen met een goede meditatiezaal en meer ruimte/kamers voor de gasten.

Blok A & B behoren tot fase 1.

Zoals u kunt zien, is er nog veel te doen! (Zie hier voor verdere details.) Als u zich geinspireerd voelt door ons project, zijn er verschillende manieren waarop u ons kunt steunen. We hebben donaties nodig om de benodigde bouwmaterialen te kopen, en handige handen om de werken uit te voeren, evenals specifieke kennis zoals bijvoorbeeld in loodgieterij.  En natuurlijk hebben we uw mentale steun nodig om ons aan te moedigen voor dit grote projekt!

In de suttas staat dat de bouw van een klooster één van de meest waardige dingen is die je in je leven kunt doen. Het hoogst mogelijke geschenk is de gave van Dhamma. En om dit geschenk te kunnen geven, hebben kloosterlingen een plaats nodig om te verblijven; misschien is dat de reden waarom de oprichting van een klooster als zo kostbaar beschouwd wordt. Help ons dit klooster op te richten met Samita! Neem met ons deel aan dit grote projekt. Met een gezamenlijke inspanning zullen we in staat zijn om onze ambitieuze plannen te realiseren, ten behoeve van alle wezens!

Als u voor het nieuwe klooster wilt doneren, kunt u de PayPal-knop gebruiken, of via de de bankgegevens aan de rechterkant iets overmaken. Elk bedrag, hoe klein ook, is van harte welkom!

[paypal-donation]

Als u wilt helpen met het werk of met uw expertiseneem dan kontakt met ons op.

Als u ons mentale steun wilt geven, vermeld dan uw inspirerende boodschap onder deze post. En verspreidt het nieuws a.u.b.! Deel deze mededeling met uw vrienden via onze Facebook-pagina. Word lid van Samita ASBL en volg onze regelmatige updates! Abonneer u op onze nieuwsbrief (in de rechtermarge), als u dit nog niet hebt gedaan.

Dank u voor uw hulp!