Samita ASBL

Het toevluchtsoord der 3 Juwelen.

Na veel wikken en wegen heeft de toekomstige Sangha van het nieuwe klooster, Ayya Vimala en Ayya Kathrin Vimalañāṇī, een naam gekozen voor het klooster dat misschien een beetje onconventioneel zou kunnen overkomen, maar zo is onze leraar ook wel een beetje niet? 🙂

Laten we onze achterliggende redenering uitleggen:
Het meest waardevolle, prachtige en geweldigste wat er is in deze wereld is de Triple Gem ( de 3 juwelen), de Boeddha,de Dhamma en de Sangha. De Triple Gem is een toevluchtsoord geweest voor zovelen in de afgelopen 2600 jaar.

Pali woord voor “triple” is “ti”.
In het oude wallon / patois taal van de regio, waar ons klooster zal komen, heet dat wat prachtig, geweldig en het meest respect verdienende is, “lorien” (letterlijk = bekroond met lauweren).

Dus hebben we besloten om het klooster Tilorien noemen. Letterlijk betekent dit “De drie die zijn bekroond met lauweren”.

Maar degenen die ons een beetje beter kennen, kun je begrijpen dat Lorien ook staat  voor een magische, mystieke spirituele reis. Lorien is een toevluchtsoord op het Pad.
Lorien wordt geregeerd door de witte heks Galadriel, die volgens Bhante Sujato “Een icoon voor eenbhikkhunī” is. Net als Kwan Yin, zij is de beschermer van wat goed en rechtvaardig is, de belichaming van mededogen. Zij alleen is in staat om Māra ( het kwade) rechtstreeks te bestrijden en er zegevierend uit te komen

In deze steeds meer verdeelde wereld, laat Tilorien een toevluchtsoord worden van mededogen.

1 Reactie

  1. fiona

    This sounds like the beginning of something auspicious. Great to have unconventional female voices in Theravadan buddhism. Thanks.

Geen reacties toegestaan.